Wadexpedities, wadlopen en veiligheid

Een Wad-expeditie of een Wadlooptocht is een geweldige beleving, laten we dat voorop stellen! Maar de natuur is nu eenmaal onberekenbaar dus nooit geheel zonder risico’s. Een goede voorbereiding op uw tocht is dan ook heel belangrijk om eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken. Hieronder ziet u de mogelijke risico’s en onze tips/aanbevelingen voor de beste voorbereiding.
Het kan gebeuren dat een expeditie of tocht op het laatste moment wordt afgelast door weersomstandigheden of waterstanden. Wanneer wij het te riskant vinden om de Wad-expeditie of wadlooptocht door te laten gaan zullen wij je dit zo snel mogelijk laten weten. Wanneer wij dit besluit vlak voor vertrek nemen dan kunt u op een ander moment aan de Wad-expeditie of wadlooptocht deelnemen. Wij zullen u op dat moment informeren over de mogelijkheden.

Onderkoeling
Tijdens een wadlooptocht loopt u gedeeltes door het water waardoor uw kleding nat wordt. Wanneer er een frisse wind waait, vindt u hiervoor geen beschutting in het open Waddengebied. De combinatie van natte kleding en harde wind kan onderkoeling veroorzaken. Dit kan levensbedreigend zijn. Draag daarom altijd de juiste kleding het liefst in ‘laagjes’ (windjack, trui, shirt, thermo-hemd). Draag tijdens de tocht NOOIT kleding van spijkerstof! Wanneer deze kleding nat wordt ontstaat direct huidirritatie (schaafplekken) waardoor het lopen van de tocht ondragelijk zal worden. Zorg daarnaast ook voor een extra set droge kleding die u waterdicht verpakt in uw rugtas.

Oponthoud
Een ander groot risico tijdens het wadlopen is oponthoud. Wanneer wij aan de tocht beginnen, is het water nog aan het wegstromen uit de Waddenzee. Alle wadlooptochten zijn zo uitgestippeld dat wij voor de vloedstroom de overkant kunnen bereiken. Maar is er onderweg oponthoud dan kunnen we dus verrast worden door de vloedstroom en ook dit is een levensbedreigende situatie. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat elke deelnemer aan een tocht zich op de juiste manier voorbereidt en daarvoor hebben wij onderstaande regels opgesteld.

Voorbereiding

Extra kleding
Bij onderkoeling is het zaak dat u zo snel mogelijk warme, droge kleding aan trekt. Het is dan ook essentieel/heel belangrijk dat u extra kleding meeneemt in uw rugzak: een warme trui en een stevig, winddicht regenjack moet iedereen bij zich hebben op een wadlooptocht.

Schoeisel
Draag tijdens een wadlooptocht de juiste schoenen. Niet alleen omdat u de tocht zo beter volhoudt, maar ook zeker om uw voeten te beschermen tegen snijwonden. De Japanse oester heeft scherpe randen en u kunt zich hier flink aan verwonden. Draag geen oude, versleten schoenen. Hiervan verliest u geheid uw schoenzolen in het zuigende slik. En ook laarzen zijn niet geschikt gezien deze bij het oversteken van de geulen vollopen. Onze tip is om een paar goedkope, hoge basketbalschoenen te kopen bij de Scapino of de Bristol.

Lichamelijke conditie
U hoeft geen topsporter te zijn om te kunnen wadlopen, maar een goede lichamelijke conditie is wel belangrijk. Zoals gezegd is oponthoud een groot risico dus weet u van uzelf dat u een lange wandeling niet goed volhoudt dan kun u beter voor een tocht kiezen die beter bij uw conditie past. Op onze pagina staat per tocht de zwaarte van de tocht weergegeven. Zo kiest u heel eenvoudig de tocht die het beste bij u past.

Eten & drinken
Zorg dat u voorafgaand aan de wadlooptocht goed gegeten en gedronken hebt. U verbruikt behoorlijk wat energie tijdens het wadlopen en verliest ook aardig wat lichaamsvocht. Wij raden u aan om ook wat te eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Een flesje water, een paar boterhammen en fruit zijn de beste optie.

Blessures
Heeft u last van een zwakke knie, enkel of rug en weet u daardoor niet zeker of u een wadlooptocht helemaal kunt uitlopen? Neem dan geen risico’s. Bij twijfel niet inhalen!

Zon
Om een zonnesteek te voorkomen, is het wijs om een pet, hoed of ander hoofddeksel mee te nemen. Smeer u voorafgaand aan de wadlooptocht goed in met zonnebrandcrème en neem deze ook mee om tijdens de tocht nogmaals te kunnen gebruiken.

Het alternatief voor Wadlopen: Doe een Wad-Expeditie!

Wilt u een complete Wad beleving maar is wadlopen niet aan u besteed? Dan kunt u ook kiezen voor een Wad-expeditie van VANhetWAD. De expedities beginnen vanaf het schip op het strand en gaan niet door slikvelden en geulen. Daarbij heeft ook de vloedstroom geen invloed op de tocht. Deze Wad-expedities zijn voor vrijwel iedereen geschikt zowel voor kinderen als senioren. De Wad-expedities zijn een mooie (licht) sportieve en vooral educatie Wadbeleving. Wel geldt ook voor de expedities dat uw kleding, schoeisel en uw conditie in orde moeten zijn. Bij de omschrijving van de expedities ziet u aan de iconen aan de rechterzijde in één oogopslag alle relevante informatie.

Kom op tijd
Het klinkt misschien heel logisch, maar we willen er toch nog even op wijzen. Doordat wij aan de opkomende vloed gebonden zijn, kunnen wij nou eenmaal niet wachten op deelnemers die te laat zijn. Het zou enorm zonde zijn als u een kwartier te laat komt en letterlijk en/of figuurlijk de boot mist. Bereidt u dus vooraf goed voor door te kijken waar u precies moet zijn. Bij de reservering van de tocht ontvangt u naast de tickets ook een plattegrond. Zo weet u exact waar u moet zijn.